29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkumuz

XX. Yüzyılın başında dünya insanlık adına büyük bir felaket yaşamıştı. Felaketin adı 1. Dünya Savaşı idi. Savaşa o zamanın en güçlü siyasi ve askerî organizasyonları iştirak etmişti. Savaşın arkasından bazı devletler yıkılmış, bazı devletler de kurulmuştu. Rusya, Avusturya, Almanya, monarşileri yıkılmış cumhuriyetler ilan edilmişti. En önemlisi savaş esnasında ve sonucunda milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. Savaşın en önemli etkilerinden birisi de Osmanlı Devleti üzerinde yaşanmıştı. Trablusgarb ve Balkan Savaşlarıyla felaketin girdabına yakalanan Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı ile de tam anlamıyla çöküş haline girmişti. Müttefikleriyle beraber yenilgiye sürüklenen geçmişin haşmetli devleti, askerî ve siyasi olarak tam bir yıkıma uğramış, topraklarının yüzde doksanını kaybetmişti. Savaşın sonunda bütün idari ve ekonomik sistemine el konulmuştu. Ordusu da terhis edilince artık sona gelmişti. Bu büyük savaşın ölüm derecesindeki sonuçlarını Türk milleti kabul etmedi. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının başlattığı Türk İstiklal Savaşı , 9 Eylül 1922'de İzmir'e girişle başarıya ulaştı . Bir diriliş hareketi olan İstiklal Savaşı'nın başlıca mücadele söylemi " vatanın ve milletin tam istiklali " ve " ya istiklal ya ölüm" idi. Bu istiklal prensipleriyle eşdeğer bir başka temel ilke de "Kuvâ-yı milliyeyi âmil, irade-i milliyeyi hâkim kılmak esastır." prensibiydi. Bu prensibin de adı, 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuldu ve "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" bütün dünyaya ilân edildi.

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi öğrencileri, Cumhuriyet Bayramı 95. Yıl kutlama törenini okul konferans salonunda gerçekleştirdi. 28 Ekim 2018 Pazar günü Sarıyer Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma ile başlayan kutlamalar, 29 Ekim 2018 Pazartesi sabahı Sarıyer İlçe töreninde öğrencilerimizin bayrak ve flamaları eşliğinde yer alması ile  devam etti.  Aynı anda 29 Ekim 2018 Pazartesi günü okul konferans salonumuzda da tören yapıldı. Cumhuriyetimizin 95. Yıldönümü tüm öğrencilerimizin, veli ve öğretmenlerimizin katıldığı coşkulu bir program ile kutlandı.
Cumhuriyetimizin 95. Yıldönümü münasebetiyle tertip edilen, kutlama törenimiz Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Türkiye Cumhuriyetinin varlığı ve bekası için canlarını feda etmiş tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla başladı.
Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi 12. Sınıf öğrencimiz Nisa Özen Aydın’ın günün anlam ve önemine dair yaptığı muhteşem konuşma büyük beğeni topladı. Öğrencimiz Nisa Özen Aydın, konuşmasına yüce önder Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının manevi huzurunda saygıyla eğilerek başladı. Aydın “ Asli görevimiz, onun en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyetini  korumak ve bizden önceki Atatürk ve Cumhuriyet sevdalıların yaptığı gibi güçlü omuzlarımızda  Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebed yüceltmektir dedi ve konuşmasında bu güçlü omuzlardan örnekler sunarak dinleyicileri yakın tarihimizde kısa bir yolculuğa çıkardı. Vatan tehlikeye düştüğünde onbinlerin önünde lav kesilmiş bir hatip olan Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı’nda 25 Yunan subayını esir alan milis müfreze komutanı Erzurumlu Kara Fatma, Adana'da destan yazan, Fransız'a kan kusturan Adanalı Rahmiye Hanım ve Batman'ın Kozluğunda " Korkma Sönmez bu şafaklarda yüzen Alsancak diye haykırırken şehit düşen  müzik öğretmeni Aybike Yalçın bu örneklerden bir kaçı oldu.
Müzik öğretmenlerimiz Faik Zengin, Banu Yılmaz, Bige Öner, Mustafa Ersen ve Şule Güner’in yönetimindeki okul koromuz, seslendirdikleri birbirinden güzel şarkılar ile dinleyicilere güzel dakikalar yaşattı. Cumhuriyet’in  İlanı konulu görselin izlenmesi ve ortaokul öğrencilerimizce hazırlanmış Cumhuriyet konulu tiyatro gösterisinin izlenmesi, günün anlam ve önemine dair şiirlerin okunması ve toplu fotoğraf çekimlerinin yapılması ile program sona erdi. Program sonunda Özel Mürüvvet Evyap Koleji / Fen Lisesi ve Ortaokul Müdürü Selçuk Erdem, programın koordinasyonunda görev alan Ortaokul Md Yardımcısı Haşim Kıran başta olmak üzere programda emeği olan tüm öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.