Aşiyan Müze Gezisi

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi 11-B ve 11-C sınıfı öğrencileri, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hamza Keskin’in öncülüğünde 17 Mayıs Perşembe günü Ünlü Şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 yıllarında ikâmet ettiği, günümüzde “Aşiyan Müzesi” olan, Boğaz’a hâkim bir noktada bulunan, eşşiz manzarası ve  özgün mimarisiyle ziyaretçilerini büyüleyen evini gezdi.

Aşiyan, 1940 yılında Tevfik Fikret’in eşi Nazime Hanım’dan İstanbul Belediyesi tarafından  satın alınıp 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmıştır. Tevfik Fikret’in Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 1961 yılında Aşiyan’ın bahçesine nakledilmiş; bu tarihten sonra müze, “Aşiyan Müzesi” adını almıştır. Tevfik Fikret, evinin projesini bizzat kendisi çizmiş, Farsça “yuva” anlamına gelen aşiyan kelimesini de evine isim olarak vermiştir.

Öğrencilerimiz, gezimiz sırasında ünlü şairimizin evinin her karesine sinmiş aziz hatıralarına tanıklık ederken bizzat Tevfik Fikret’in çizdiği resimleri ve özel eşyalarını da yakından gözlemleme fırsatı buldular. Her anı yaparak ve yaşayarak öğrenmenin heyecanıyla geçen gezimizin ilerleyen safhasında Tevfik Fikret’i müze binasının bahçesinde bulunan kabri başında hep beraber saygıyla yâd eden öğrencilerimiz; gezilerini çektirdikleri hatıra fotoğrafları, zihinlerinde biriktirdikleri güzel anılar ve bir döneme damgasını vurmuş, şair, ressam ve fikir adamı olan Tevfik Fikret’in yaşamına dair detayları öğrenmenin verdiği mutlulukla sonlandırdılar.