Hijyen Eğitimi Aldık

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi öğrencileri Dr. Seyhan Özavcı ’dan hijyen eğitimi aldı. Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Selda Erdoğan’ın desteğinde lise cep sinemasında gerçekleştirilen programa öğrenciler büyük ilgi gösterdiler. Günlük hayatta temizliğe dikkat etmenin önemi ve alınabilecek tedbirlerin uygulamalı olarak gösterildiği programın sonunda öğrencilere konu hakkında farkındalık oluşturan bir  belgesel film de gösterildi.

Bir yüzey üzerinde mekanik ya da kimyasal etki gösteren ve estetik yönden görünümü bozan her türlü kirin ortamdan uzaklaştırılması olarak tarif edilen hijyen konusunda her geçen gün bilinç düzeyi artıyor. Özellikle bireyin kendi sağlığını devam ettirmesi için yaptığı öz bakım uygulamaları yani kişisel hijyen her yaş gurubunda hayati öneme sahip bir konu. El ve vücut temizliği, çalışılırken giyilecek uygun iş kıyafetlerinin (önlük, eldiven, maske, kep vb.) seçimi, kıyafetlerin temizliği ve personelin genel sağlığı gibi konuları kapsıyor. Okul gibi ortamlarda bir konu özellikle öne çıkıyor. “ El Yıkama”

Kişisel temizliğimizde, ellerimizin temizliği çok önemlidir. Çünkü eller, günlük yaşantımızda çevremiz ile her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındıran organımızdır. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında, diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.

Kişi tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki bir çok kirletici etmene dokunur. Ayakkabılarıyla gezerken kirletici bir takım öğeler basar. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. İnsan derisi bir dereceye kadar dışarıdan gelen kirleticilere karşı koruyucu bir engel oluşturmaktadır. Ancak derideki çatlaklar, yaralar bir takım hastalık etkenlerinin kolayca vücuda girmesine neden olabilir.  Tüm bunların engellenmesinde  tekniğine uygun bir el yıkama önemli bir koruyucu oluşturmaktadır.

Dr. Seyhan Özavcı öğrencilere el yıkama tekniği konusunda da pratik bilgiler sundu.

•El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi aksesuarlar çıkarılır, akmakta olan su altında eller ıslatılır.

•Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.

•Eller su altında iyice durulanır.

•Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır.

•Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.

Program sonunda Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi Müdürü Selçuk Erdem, Okul Aile Birliği Başkanımız Selda Erdoğan’a ve sunumu gerçekleştiren Dr. Seyhan Özavcı’ya   teşekkür etti.

Dr. Seyhan Özavcı İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunudur. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamlamıştır. Klinik çalışmalarından sonra kariyerine Migros Ticaret A.Ş. ile devam ettirme kararı almış, bu süreçte de İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarını başlatmıştır. 40.Dönem İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu yedek üyeliğini ve bu dönemde oluşturduğu Gıda Hijyeni ve Halk Sağlığı Çalışma Birim başkanlığını; 41.Dönem İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu asil üyelik ve Genel Sekreterliğini yürütmüştür. Halen Migros T. AŞ’de Migros Mavi Yaka Eğitim ve Gelişim Müdürü – İSG Kurul Genel Sekreteri olarak görevine devam etmektedir.