Omurilik Felci

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi  10. sınıf öğrencilerine yönelik  farkındalık oluşturucu bir program düzenledi. Okulumuz cep sinemasında gerçekleştrilen program öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Türkiye'de 150.000 civarında omurilik felçlisi olduğu tahmin edilmektedir.Omurilik felci çoğunlukla trafik kazaları,iş kazaları,yüksekten düşme,sportif yaralanma,ateşli silahla yaralanma vb travmalar sonucu yada tümörlerin, enfeksiyonların ve yumuşak doku hastalıklarının omurilikte yaptığı tahribat sonucu ortaya çıkan, çoğunlukla kalıcı kayıplara yol açan bir sakatlık türü. Öğrencilerimiz programın sonunda; Omurilik felcinin ne olduğu, kaza anında ilk yardımın ne derece önemli, bu hastalıkla mücadele eden kişilere nasıl destek olunması gerektiği  gibi konularda bilinçlenmiş oldular. 1998 yılından beri öncelikle omurilik felçlileri olmak üzere tüm ortopedik özürlülerin tıbbi,mesleki,ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümlerine yönelik ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapmakta olan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, başarılı ve yaygın çalışmaları nedeniyle 3 Mayıs 2004 tarihinden beri " Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsünde hizmet vermektedir. Program sırasında gösterimi yapılan öğretici videolar ile okulumuz öğrencileri kalıcı hasarların temel nedenlerini ve alınabilecek tedbirlerin ne ölçüde etkili olduğunu öğrenmiş oldular. Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi Müdürü Selçuk Erdem, programın planlanmasında, dernek ile irtibata geçilmesinde aracı olan okulumuz Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Sinem Ünal Başdal'a gayretinden dolayı teşekkürlerini iletti. Okul Müdürü Erdem " Öğrencilerimizin toplum yararına faaliyetlere katılım göstermelerini çok önemli buluyorum. Bir gurup öğrencimiz gerekli protokoller sağlanıp Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile eşgüdümlü çalışmalar yapabilir dedi.