Tarihi Yarımada Gezisi

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi öğrencileri, tarih derslerinin konusu olarak İstanbul tarihi yarımada turu yaptılar. İstanbul'daki tarihi ve kültürel mirasımızı tanımak, yaşadığımız şehri  görerek öğrenmek hedefimiz oldu. Sultanahmet Meydanı ile başlayan gezimiz Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı ve Topkapı Sarayı ile devam etti. Yol boyunca öğrencilerimiz tarihi ve kültürel zenginliklerimiz hakkında bilgilendirildi. Ayasofya; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup 6.yy'da Doğu Romalı Philon tarafından dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilmiş bir kült eser. 27 Aralık 537' de kilise olarak ibadete açılan yapı, 1453 yılında İstanbul'un  Fatih Sultan Mehmed tarafından  fethi ile  camiye çevrilmiş ve  1935 yılından bugüne kadar da  müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır.  Yerebatan Sarnıcı; Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan yaklaşık 100.000 ton su kapasiteli büyük bir yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Topkapı Sarayı ise yıllarca Osmanlı sultanlarının ikametgâhı ve Osmanlı Devleti'nin yönetim ve eğitim merkezi olarak kullanılmış sembol bir yapı. 1460-1478 tarihleri arasında Fatih  Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan Topkapı Sarayı'na  zaman içerisinde  bazı ilaveler yapılmıştır.Topkapı Sarayı’nda  Osmanlı padişahları ve saray halkı 19. yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir. Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi Tarih öğretmenleri  İlhan Karagenç, Hasan Ercanlı rehberliğinde yapılan gezide  9A sınıf öğretmeni Özde Evgallıoğlu ve okulumuz PDR öğretmeni Harun Asan da yer almıştır.  43 öğrencimizin katıldığı gezi münasebetiyle  Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi müdürü Selçuk Erdem,  gezide emeği geçem tüm idareci ve öğretmenlere, geziye katılan öğrencilere teşekkür etti.