Çocukların ilk sosyalleşme süreci ailede başlar. Çocuk ailesinin yanında güvendedir ve kendisini özgür hisseder. Okula başlama zamanı geldiğinde ise bu ayrılık bazen çocuklar için stresli bir hal alabilir. Hemen hemen tüm ihtiyaçları aile tarafından karşılanmış ve o güne kadar aileden hiç ayrılmamış çocuk için tek başına bir ortama girmek kaygı verici olabilir. Bir miktar kaygı yaşanması öğrenmeyi ve uyumu kolaylaştırır. Ancak fazlası tam tersi etki yaratır. İlk deneyimlerin başarılı geçmesi çocuğun psikolojisi, gelişimi ve gelecek yaşantıları açısından oldukça önemlidir.
Bu noktada siz kıymetli velilerin ve biz öğretmenlerin birlikte yapacağı çok şey olacaktır. Her çocuk okula gitme konusunda aynı düzeyde istekli değildir. Böyle düşünmelerinin ve hissetmelerin altında yatan farklı nedenler olabilir. O nedeni çocuğunuzu hırpalamadan öğrenmek ve çocuğunuzla birlikte çözümlemek için adım atmalısınız.
Çocuğuma Nasıl Destek Olabilirim?
- İlk haftalarda çocuğunuzun biraz stres ve kaygı yaşamasının doğal olduğunu, hissettiği duygunun korku değil, merak ettiğinden dolayı oluşan heyecan olduğunu ona anlatın.
- Çocuğun okul hakkında doğru bilgilendirilmesi gerekir. Okul hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursa o kadar az korkacaktır.
- Okulun eğlenceli bir yer olduğundan bahsederken abartıya kaçmamaya dikkat edin. Zaman zaman eve gelmek isteyebileceğini bilsin ancak bu zamanların geçeceği konusunda ona güvence verin.
- Kendi okula başlama anılarınızı (öğrenmeye karşı merakınızı, keyifli arkadaşlıklarınızı ve sevgi dolu öğretmenlerinizi gibi) anlatın. Bu öğüt vermekten daha çok işe yarayacaktır.
- Okulun ilk gününü anlatan hikayeler okuyun. Böylece çocuğunuz bu konuda fikir sahibi olacaktır.
- Çocuğunuz eğer okula gitmeyi reddediyorsa; sakinleşmesi için evde kalış süresini arttırmak gerilimini azaltmaz, aksine artırır. Evde kalmasına ne kadar izin verirseniz okula dönüş de o kadar güçleşecektir. Bu yüzden neden gitmek istemediğini araştırın, onun ve kendinizin gün içinde neler yapacağını konuşun, okula gitmeyi daha eğlenceli hale getirecek şeyler planlayın ve mutlaka durumu öğretmeni ile paylaşıp destek alın.
- Okul dışında arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için ona fırsatlar yaratmaya çalışın.
- Her çocuğun gelişiminin birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Her kıyaslama cümlesi onun başarıya ulaşmasını biraz daha güçleştirecektir. Sakin ve tutarlı kalmaya özen gösterin.
- Okula uyum sürecini sağlıklı şekilde geçirebilmek için çocuğun öğretmenleri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi ile iş birliği yapmaya özen gösterin.
“Okul; hayata hazırlık değil, hayatın doğrudan doğruya kendisidir.”
John Dewey