06 Ekim 1923, İstanbul’un kurtuluşunun 98. yıl dönümünü okulumuzda sevinç, gurur ve coşkuyla kutladık. Napolyon, “Dünya tek devlet olsaydı, o devletin başkenti İstanbul olurdu” der. Yüzyıllarca pek çok uygarlığın ve devletin sahip olmak istediği güzel şehrimiz İstanbul,  13 Kasım 1918 tarihinde fiilen, 16 Mart 1920 tarihinde de resmen işgal edilmişti. Başkomutan Mustafa Kemal’in  öncülüğündeki Türk ordusunun Anadolu’da yaptığı kahramanca mücadelesi, şehit ve gazilerimizin cansiperane savaşıyla 06 Ekim 1923’te, o günün başkenti İstanbul işgalden kurtarıldı. Türk ordusu coşku ve sevinçle İstanbul’a girdi. İstanbul, 1453 yılından sonra ikinci defa fethediliyordu.

On 06 October 1923, we celebrated the 98th anniversary of the liberation of Istanbul with joy, pride and enthusiasm at our school. Napoleon says, “If the world were a single state, Istanbul would be the capital of that state.” Our beautiful city, Istanbul, which many civilizations and states wanted to inhere for centuries, was occupied on 13 November 1918 and officially on 16 March 1920. The heroic struggle of the Turkish army under the leadership of Commander-in-Chief Mustafa Kemal in Anatolia, and the candid battle of our martyrs and veterans, on 06 October 1923, the capital of that day, Istanbul was liberated from occupation. The Turkish army entered Istanbul with enthusiasm and joy. Istanbul was conquered for the second time after 1453.