Geleneksel Bilim Şenliği

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi "Geleneksel Bilim Ş"enliği" etkinliği, Okul Müdürümüz Selçuk Erdem’in konuşmasıyla öğrenci ve öğretmenlerin ziyaretine açıldı. Önceki yıllardan farklı olarak orta bahçede düzenlenen standlarda sadece Fen Bilimleri gösteri deneyleri ve etkinlikleri yapıldı. Ayrıca okulumuz lise bölümünde yıl boyunca yapılan fizik, kimya, biyoloji ağırlıklı olmak üzere matematik, tarih ve coğrafya projeleri ve aurdinyo çalışmaları fuaye alanında sergilendi. Böylece ders ders,  sınıf sınıf öğretmenleri eşliğinde sergiyi  gezen öğrenciler, arkadaşlarının yaptığı projeleri dinleme ve yakından inceleme fırsatı buldul. Özellikle aurdinyo çalışmaları öğrencilerin çok fazla ilgisini çekti.

Okul bahçemizdeki fizik standlarında öğrenciler; açısal momentumun korunumunu, akışkanların basıncının hızla ilişkisini, katı basıncının yüzey alanı ile ters orantılı olduğunu gözlemleyip deneydiler.

Kimya standında öğrenciler; yenilebilir şeker yapımı ile polimerleri, bukalemun ve mor bulut deneyleri ile redoks tepkimelerini, Sodyum bombası ve amfoter folyo deneyleri ile metallerin su ve bazlarla reaksiyonlarını, sabun fıskiyesi ile Hidrojen Peroksitin sabunla dansını, kimyacının kibriti ile çakmak olmadan ateş nasıl yakılabiliri gözlemleyerek kuru buz köpükleriyle eğlenceli vakit geçirdiler.

Son olarak biyoloji standlarında;  farklı bitki hücrelerinden elde edilen  DNA’ları,  somut olarak gözlemlediler. İsteyen öğrenciler ependorf  tüpleriyle DNA örneklerini yanına alma şansı elde ettiler. Yine kalıtım ünitesinde kan grupları konusunda  öğrendiklerini, kan grubu tayini standında  kendi kan grubunu öğrenerek  pekiştirdiler. Kan şekeri ölçümü ve diyabet hakkında biliçlendirme  standında kan şekeri kavramını öğrenerek hastalık hakkında biliçlendiler. Diseksiyon standında ise koyun ve dana kalbi, gözü, beyni ve böbreklerinin tüm yapılarını detaylı bir şekilde inceleme  fırsatı buldular. Göz merceğinin,  üzerine konulduğu yazıları nasıl büyüttüğüne şahit oldular.