Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi Doğu Karadeniz Gezisinde

Özel Mürüvvet Evyap Fen lisesi ve Koleji  9 ve 10.sınıf öğrencilerinin katılımı ile 29 Nisan- 01 Mayıs 2019 tarihleri arasında Coğrafya öğretmeni Fatma ÜNAL ve PDR öğretmeni Harun ASAN ile birlikte Doğu Karadeniz gezisi yaptık. Bu eğlenceli gezide geziye katılan öğrencilerimizle Trabzon Havalimanı’nda bizleri bekleyen aracımıza binerek Ulu Önder Atatürk’ün Trabzon’u ziyaretleri esnasında kullandığı ve sonrasında halk tarafından satın alınıp kendilerine hediye edilen köşkü gezdik.

Atatürk Köşkü; Mustafa Kemal’in vasiyetinin bir bölümünü yazdığı yer olarak önemini korumaktadır. Ardından Trabzon’a gelen Komenos ailesi tarafından 1248-1263 yılları arasında kilise olarak yaptırılan, sonrasında cami ve savaş döneminde hastane olarak kullanılan Ayasofya Müzesini gezdik. Trabzon’un meşhur Telkarilerinden aldıktan ve Kazaziye sanatının inceliklerini gördükten sonra Altındere Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 1500 yıl önce iki keşişin kurduğu düşünülen Sümela Manastırı’nı tadilatta olduğu için gezemesek bile tüm heybeti ve doğa güzellikleri arasında tarihi ile ilgili bilgiler edindik. Sümela Manastırı’nın yer aldığı bu eşsiz doğa manzarasından sonra dinlenip ertesi gün Uzungöl'ün dinlendirici doğası eşliğinde yürüyüş yapmanın tadını çıkardık. Sonrasında Çamlıhemşin ilçesini görerek 1350 metrede bulunan ladin ve kayın ağaçları ile kaplanmış Ayder'e ulaştık. Ayder Yaylası’nın dingin ve eşsiz doğası bizleri çok etkiledi. Temiz havanın ve doğal güzelliklerin tadını çıkardık. Oradan Fırtına vadisi’nin kenarında öğle yemeğimizi yiyip dinlendik ve vadi üzerinde zipline etkinliği yaptık. Öğrencilerimiz  doğal güzelliklerin arasında yemek yiyip eğlenmenin tadını çıkardılar. Zengin flora ve faunaya sahip olan Fırtına vadisinden minibüslerle kartal yuvası konumundaki Zil Kale’ye  ulaştık kale ile yapılış nedeni yapıldığı dönem ile ilgili tarihi özellikleri öğrendik. Palovit Şelalesini gördük. Çamlıhemşin ilçesinde Şenyuva köprüsü’ nde akarsuyun ve doğanın keyfini çıkarıp köprüde fotoğraf çekme şansımız oldu. Ertesi gün dinlendikten sonra Karadeniz’in başlıca geçim kaynağı olan çay bahçeleri arasında yer alan çay fabrikasını gezdik. Bölgenin kalite belgeli ve kooperatif işletmesinde bulunan fabrikamızda yeşil yaprak çayın soframıza gelene kadar nasıl siyah ve kuru halini aldığını mühendislerden öğrendik.

Bu doğal ve tarihi güzellikleri görmüş olmanın sevinci ve coşkusuyla okulumuza döndük.Bu geziyi gerçekleştirmemizi sağlayan okulumuz yönetimine teşekkür ederiz.