3 YAŞ
“Bireysel Farklılıklarımız”
Öğrencilerimiz bir ayna yardımıyla kendilerine ait fiziksel özelliklerini keşfettiler. Ardından, çevrelerinde bulunan sınıf arkadaşlarını ve öğretmenlerini fiziksel olarak inceleyerek benzer ve farklı özelliklerini gözlemlediler. Çalışmanın somutlaşması amacıyla, öğrenciler kendi fiziksel özelliklerini gösterebilecekleri bir boyama çalışması yaptı. Bu çalışmada, farklılıkların doğal olduğunu fark ettirmeyi amaçladık. Ayrıca, öğrencilerimiz hep birlikte, “Farklılıklar Güzeldir” sloganını söyleyerek bireysel farklılıkların önemini vurguladılar.
“Sihirli Kelimeler”
Öğrenciler günlük hayatta kullandıkları sihirli kelimeleri canlandırma yaparak ifade ettiler. Bilginin daha kalıcı olmasını sağlamak amacıyla konuyla ilgili bir şarkı dinlediler. Bu çalışmada, öğrencilerimizin okul, sınıf ve yemekhane gibi ortamlarda kullandıkları sihirli kelimeler aracılığıyla doğru ve etkili iletişim becerileri kazanarak, sosyal çevrelerinde daha güçlü ilişkiler kurmaları ve kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri hedeflenmiştir.
4 YAŞ
“Duygu ve Beden Farkındalığı”
Öğrencilerimizin duygularını tanımalarını sağlamak amacıyla duygu kartları kullanılmış, mutlu, üzgün, şaşkın gibi duyguları hangi olaylar karşısında hissettiklerini ifade etmeleri istenmiştir. Ardından, duyguların bedenle ilişkisini fark etmeleri için her duyguya bir renk atamış ve bedenlerinde hissettikleri duyguları boyama çalışması yapmışlardır. Bu çalışmada çocukların duygu farkındalığını artırmayı ve kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmeyi hedeflenmiştir.
“Bireysel Farklılıklarımız”
Öğrencilerimiz, farklı ülkelerde yaşayan insanları düşünerek benzer ve farklı özelliklerini ifade ettiler. El izlerimizin de farklı olduğunu ifade eden öğrencilerimiz el izleriyle bir afiş çalışması yaptılar ve bir slogan oluşturdular. “Farklılıklar Güzeldir, Hep Birlikte Güçlüyüz!” Bu çalışmada, bireysel farklılıklara saygı bilinci kazandırılarak önyargıların önüne geçmek ve hoşgörülü bir ortam oluşturmak amaçlanmıştır.
5 YAŞ
“Sorumluluklarım”
Öğrencilerimizin öz yönetim becerilerini geliştirmeye yönelik bu çalışmada, öğrenciler evde ve okulda gerçekleştirdikleri rutinlerini paylaştılar. Daha sonra, bir hafta boyunca oluşturulan rutin tablosunu takip ettiler. Kendi rutinlerinin uygulanması ve takibinden sorumlu olan öğrenciler, bu sayede öz yönetim becerilerini geliştirme fırsatı buldular. Bu çalışma, öğrencilerin sorumluluk bilinci geliştirmesine katkı sağlayarak, kendi davranışlarını kontrol etmeyi ve görevlerini yerine getirmeyi öğrenmelerine yardımcı olmaktadır.
“Bireysel Farklılıklarımız”
Öğrenciler, bireysel farklılıkların yalnızca fiziksel özelliklerle sınırlı olmadığını, aynı zamanda farklı bakış açılarını da kapsadığını fark ettiler. Dünyada yaşayan farklı insanların hep birlikte saygı ve barış içinde yaşayabileceklerini ifade ettiler. Ardından, puzzle parçaları ile bireysel farklılıkları resmederek bir bütünü oluşturdular. “Farklılıklar ile Bir Bütünüz” “Bireysel Farklılıklarımız Vardır” “İnsanlar Farklılıklar İle Doğmuştur” sloganlarını oluşturdular Bu çalışmada, öğrencilerin farklı bakış açılarını anlayarak hoşgörü, empati ve barış içinde birlikte yaşama kültürünü benimsemeleri hedeflenmiştir.
İLKOKUL
1.SINIFLAR
“Okula Uyum ve Kurallar ”
Öğrencilerimizin sosyal ve akademik gelişimlerini desteklemek amacıyla “Okula Uyum ve Kurallar” etkinliği gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin okula ve arkadaşlarına uyum sağlamalarını, kuralların önemini kavramalarını hedefledik.
“Sorumluluklar ve Görev Bilinci”
Öğrencilerimizde “Sorumluluklar ve Görev bilinci” geliştirmeleri amacıyla hikaye okunarak, öğrencilerimizin sorumluluk alması ve bu sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiği vurgulandı.
Sorumluluklar ile ilgili oyun kartlarını drama yöntemiyle canlandıran öğrencilerimiz hem öğrendiler hem eğlendiler.
“Sınırlarımız” & “Görünmez Sınırlarımız”
Öğrencilerimizin duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla “Sınırlarımız” etkinliğini gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin kişisel sınırlarını tanımalarını, başkalarının sınırlarına saygı duymalarını ve sağlıklı ilişkiler kurmalarını sağlamayı hedeflediğimiz dersimizde sınıf içi bilgilendirme sunumu yaptık. Empati kurma ve saygı gösterme bilinci oluşturmak için “Görünmez Sınırlarımız” oyununu oynadık.
2.SINIFLAR
“ Davranışlarım ve Etkileri”
Öğrencilerimizle iyi davranışları pekiştirmek, kendi davranışlarının sınırlarını kendilerinin belirlemelerine rehberlik etmek ve davranışlarının hem kendilerine hem arkadaşlarına etkilerini konusunda farkındalık kazanmaları için etkinliğimizi gerçekleştirdik.
“Arkadaşlık Haritası “
Çocukların sosyal ilişkilerini anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak, empati kurmayı teşvik etmek ve arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmek amacıyla etkinliğimizi gerçekleştirdik.
“Bireysel farklılıklar ve Saygı”
Öğrencilerimiz ile her birimizin birbirinden farklı olduğunu, farklılıklara saygı duymanın önemini ve farklılıkların hayatımıza lunapark gibi renk kattığını sunum, video ve resim çalışmaları ile işledik. Bireysel farklarımız, insanları birbirinden ayıran, bizi biz yapan özelliklerimizdir. İnsanların sahip olduğu fiziksel, zihinsel ve duygusal özellikler onların kişiliklerinin bir parçasıdır. Bu özelliklerimiz sayesinde diğer insanlardan ayrılırız. Öğrencilerimizin kendi özelliklerinin farkında olabilmeleri ve bu özelliklerini daha da geliştirmeleri için etkinliğimizi gerçekleştirdik.
3. SINIFLAR
“Doğa İçin Sorumluluğum ve Haklarım”
Öğrencilerimizle birlikte iklim değişikliği ve çevre sorunları üzerine sosyal sorumluluk bilincini geliştirmeyi ve çevre bilincini artırmayı amaçladık. Kendi pankartlarını tasarlamaları ve yürüyüş gerçekleştirmeleri, öğrencilerin duyarlı bireyler olarak toplumda fark yaratmalarını sağlarken, aynı zamanda sorumluluk, empati ve eyleme geçme gibi değerlerin pekişmesini destekledik.
“Akran İlişkilerinde Nezaketin Önemi”
Öğrencilerimiz “Akran Nezaketi” üzerine tartışarak nezaketin anlamını keşfettiler. Farklı kültürlerdeki nezaket örneklerini inceleyerek, öğrenciler çeşitli kültürlerin farklılıklarını keşfetme ve bu farklara saygı duymanın önemini öğrenme fırsatı buldular. Ayrıca, görme engelli bireylere nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenerek empati geliştiren öğrenciler, sınıfta yapılan canlandırma etkinlikleriyle öğrendiklerini pratiğe döktüler. Ayrıca Nezaket kartı etkinliği ile öğrencilerimizin daha nazik ve duyarlı bireyler olmalarını, aynı zamanda çevrelerine nezaket konusunda farkındalık yaratma sorumluluğu kazandırmıştır.
4. SINIFLAR
“ Zorluklarla Başa Çıkma “
Öğrencilerin “psikolojik sağlamlık” kavramını anlamalarını sağlamak, zorluklarla başa çıkabilmek için gerekli becerileri fark etmelerini desteklemek ve fiziksel ile zihinsel sağlık arasındaki ilişkiyi keşfetmelerine yardımcı olmak hedeflendi. Öğrenciler kendi hazırladıkları kitapçıklar aracılığıyla, psikolojik sağlamlıklarını güçlendirebilecek stratejiler geliştirmelerine ve bu stratejileri günlük yaşamlarında nasıl uygulayabileceklerini düşünmeleri istendi. Böylece, zorluklarla başa çıkmak isteyen öğrencilerimizin, hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkları hakkında farkındalıkları arttı. Ayrıca, bu zor durumlarla başa çıkabilmek için çözüm yollarını ve destek alabilecekleri kişileri öğrendiler.
“Akran İlişkilerinde Bireysel Farklılıklar”
Öğrencilerin, empati geliştirerek, farklılıkları kabul etmeleri ve toplumsal eşitlik bilincini kazanmaları hedeflenmiştir. Video izleme ve grup etkinlikleri aracılığıyla, bireylerin kendilerini ve başkalarını daha iyi tanımaları, farklılıkların kabulu ve insanların farklı özelliklerinin değerli olduğu gerçeğinin vurgulanmıştır. Bu süreç, akran ilişkilerinde birbirlerine saygı gösterme, empatik bakış açıları geliştirme ve toplumsal eşitlik anlayışını güçlendirmektedir. Böylece, öğrenciler arasındaki ilişkilerde saygı, hoşgörü ve anlayış temelleri atılmaktadır.
“Kaygı ve Stresle Baş Edebilme”
Öğrencilerin, sınav öncesi yaşadıkları stres ve kaygının fizyolojik belirtilerinin arkasında hangi düşüncelerin olduğunu anlamaları sağlandı. Öğrencilere, kaygı yaratan olumsuz düşüncelerini daha gerçekçi ve sağlıklı düşüncelerle nasıl değiştirebilecekleri anlatıldı. Kaygı ve korkularını paylaşarak yalnız olmadıklarını fark etmeleri sağlandı. Ayrıca, nefes egzersizleri yapılarak düzenli uygulamanın uzun vadede sağladığı faydalar anlatıldı. Yapılan meditasyon çalışması ile sınav öncesi rahatlamaları ve daha huzurlu bir zihin durumu yakalamaları sağlandı.
VELİ BÜLTENLERİ
EYLÜL: KIPIR KIPIR İÇİM OKULA BAŞLADIĞIM İÇİN
EKİM: KÜÇÜK ADIMLARLA BÜYÜK DOSTLUKLAR
KASIM: ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE SORUMLULUĞUN GELİŞİMİ
ARALIK: ÇOCUK VE OYUN
OCAK: GELİŞİM BASAMAKLARI: MERAK EDEN, ÖĞRENEN, BÜYÜYEN ÇOCUKLAR
SEMİNERLER
ANAOKULU
EBEVEYNLERE ÖZEL: ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ GELİŞİMİ
Bu seminerde; ebeveyn tutumları, çocuklarda davranış problemleri, çocuklarda olumlu davranış
geliştirme ve olumsuz davranışlarla başa çıkma gibi başlıklar ele alınmıştır.
İLKOKUL
1 ve 2. SINIFLAR
ÇOCUKLARDA ÖZ DİSİPLİN GELİŞTİRME
Bu seminerde, çocukların sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmesi ve başarılı bir okul hayatı
sürdürebilmesi için gereken öz disiplin becerilerinin kazandırılmasına yönelik başlıklar ele alınmıştır.
3 ve 4. SINIFLAR
ÇOCUKLARIN SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİMİNDE AİLENİN ETKİSİ
Bu seminerde; sosyal ve duygusal beceriler, okulda ve ailede duyguların ifadesi, duygu yönetimi ve
teknikleri gibi başlıklar ele alınmıştır.
** Sunumların ardından soru-cevap bölümü ile interaktif bir çalışma ortamı oluşturulmuştur.
Seminerlerimize katılım sağlayan tüm velilerimize teşekkür ederiz.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Zümresi